“De kracht van samenwerken”

Tweede leven voor Arriva-borden: bijenhaltes

Zo’n 1.500 oude bushalteborden van Arriva zijn vorig jaar vervangen. De vrijgekomen borden zijn op weg naar een ‘tweede leven’ als bijenhalte. Vier haltes zijn recent geplaatst op de vier bedrijfsterreinen in Tiel. Wie volgt?

Veel producten die in de  infrastructuur worden toegepast, zijn na een tijdje toe aan vervanging. Zo ook een serie bushalteborden van Arriva, die hier in 2024 voor aanklopte bij Mark Hofman uit Buren, initiator van De Verschilmakerij. Hofman: ,,Ik heb een missie op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. De Verschilmakerij maakt  van vrijkomende producten nieuwe producten en hiervoor worden  allerlei toepassingen bedacht waarbij in een keten wordt samengewerkt met partijen als Werkzaak Rivierenland en Avri.”

Het jongste project van De Verschilmakerij betreft het uitrollen van zogeheten bijenhaltes in samenwerking met bus- en treinvervoerder Arriva . Hofman: ,,Arriva wilde nieuwe bushalteborden en vroeg mij die te leveren. Dit werden borden van duurzaam rijstvlies. Samen met studenten van de HAN kwamen we op het prachtige idee de oude bushalteborden opnieuw toe te passen. Deze zomaar verbranden, zou zorgen voor extra C02-uitstoot waardoor de winst van het toepassen van duurzame rijstvliesborden weer teniet zou worden gedaan. Dus ik wilde ze een tweede leven geven in de vorm van bijenhaltes.”

Hofman benaderde driekwart jaar geleden Marcel van den Berg: ‘of hij vier bijenhaltes wilde toepassen als aanjager’. Van den Berg is parkmanager van de Tielse bedrijfsterreinen Kellen, Latenstein, Westroijen en bedrijvenpark Medel. Onderwijs en arbeidsmarkt zijn speerpunten van OCT, maar ze houdt zich zeker ook bezig met biodiversiteit. Van den Berg: ,,Meer dan ooit ook. Een goed voorbeeld is het groen rond het Huis van de Logistiek aan Medelsestraat-Oost op Medel. Toen we daar startten, had je over het omliggende gras misschien gezegd: dat is onkruid. Maar juist door dat gras anders te maaien, meer schuin en afwisselend, is er een heel mooie vorm van biodiversiteit ontstaan. En kijk naar Medel zelf: daar staan ruim 900 eikenbomen en dan krijg je uiteraard te maken met de eikenprocessierups. Die kun je op allerlei manieren bestrijden en wij doen dit heel bewust op natuurlijke wijze. Ook hebben we op onze Techniekdag Rivierenland 2024 aandacht aan biodiversiteit besteed. We hebben toen jonge bezoekers insectenhotels laten bouwen samen met Flora-Nova dus we boden én wat technisch én zorgden voor een stukje bewustwording.”

Wereldwijd luiden de alarmbellen over de afname in biodiversiteit. Een van de grootste bedreiging voor bestuivers als de wilde bij is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Hofman: ,,Gelukkig is er wel aandacht voor en daarom ook zijn bijen- en insectenhotels tegenwoordig zo populair. We hopen dat de bijenhaltes dat ook worden.” Van den Berg: ,,Het is wel heel belangrijk waar je de haltes plaatst. Je moet zoeken naar een rustige omgeving en naar een balans. Inmiddels staat er op elk bedrijventerrein in Tiel een bijenhalte.”

Hofman: ,,Biodiversiteit, circulariteit, duurzaamheid: wellicht wat vakjargon, maar heel belangrijk en de bijenhalte biedt maar liefst 500 nestplekken voor wilde bijen: in dorpen en steden, in het landschap en op bedrijfsterreinen.”

Ook een bijenhalte plaatsen? Mail naar: mark@deverschilmakerij.nl.