“De kracht van samenwerken”

Re-Match Turf Recycling

Onze ondernemerscoöperatie blijft groeien: het nieuwste lid is Re-Match.
Het bedrijf bouwt op industrieterrein Kellen een ultramoderne fabriek. Versleten kunstgras – afkomstig van bijvoorbeeld voetbal- en tennisvelden – krijgt een nieuw leven met behulp van groene en schone technologie.

Re-Match is wereldwijd de groene koploper in het recyclen van kunstgrasmatten. Met haar nieuwe productiefaciliteit zet het bedrijf een nieuwe standaard in duurzaam ondernemen, voor de eigen sector en andere ondernemers. De fabriek wordt de schoonste in zijn soort: geen stikstofuitstoot, geen restafval uit het proces en een volledig groene energievoorziening. “Wij laten zien dat circulair ondernemen geen
toekomstdroom is, maar dat het kan”, zegt Regional Sales Manager Eric McGuire.

Slim en schoon
Re-Match – een van origine Deens bedrijf – is het eerste recyclingbedrijf ter wereld dat kunststof grasmatten volledig kan recyclen. Via een slim mechanisch proces worden alle onderdelen uit een grasmat – rubber, zand en plastics (de backing en de kunstgrasvezels) – van elkaar gescheiden en schoongemaakt. Het recyclaat kan opnieuw worden ingezet op het veld, zoals het zand of de rubber infill. Of het wordt gebruikt voor andere producten, zoals walbeschoeiing, buitenmeubilair of groene dakpanelen.

“Wij bieden een duurzaam alternatief voor het verbranden of storten van versleten kunstgras”, aldus McGuire. “Met ons bedrijf scheiden we producten zo schoon mogelijk en zetten we ze zuiver terug in de markt zodat ze virgin materiaal kunnen vervangen. Wij laten zien dat kunstgrasrecycling op een hoogwaardige manier mogelijk is. Dat is de rode draad in ons werk.”

In 2020 ontving Re-Match een innovatiebijdrage van € 2,5 miljoen van de Europese Unie, voor het idee om nieuw garen te maken van oude kunstgrasmatten. Daarmee helpt Re-Match de cirkel sluiten. Een revolutie voor de sector.

Evolutionair
McGuire: “Kunstgras is ontwikkeld in de jaren zestig van de vorige eeuw, als een alternatief voor de traditionele grasmat. Een evolutie voor de sport, die het mogelijk maakte om sportspecifieke velden aan te leggen, zoals voor voetbal en tennis, die elk om een eigen grasmat vragen.” De vraag naar kunstgras nam een grote vlucht, met Nederland voorop. Ons land heeft wereldwijd gezien het meeste aantal meters kunstgras per inwoner. Ook staan we in de top drie als producent van kunstgrasmatten. Dit succes heeft een keerzijde.
De grasmatten slijten en moeten aan het eind van hun levensduur worden vervangen. Het gevolg: er ontstond een enorme afvalberg waar niemand wat mee kon.

Gunstige ligging
Re-Match laat zien dat het anders kan. Niet voor niets heeft het bedrijf Tiel als locatie voor haar nieuwe productiefaciliteit gekozen. ´Vanwege de centrale ligging is het goed bereikbaar en we zitten dichtbij onze grootste afnemers.´ In de fabriek worden straks versleten kunstgrasvelden uit Nederland, België en het westen van Duitsland gerecycled.
McGuire heeft contact met gemeenten om de circulaire grondstoffen uit het kunstgras opnieuw in hun eigen gemeente in te zetten. Voor het recyclaat dat niet teruggaat naar het sportveld zoekt Re-Match bij voorkeur industriële afnemers in de regio. De eerste contacten zijn inmiddels gelegd. Zand bijvoorbeeld, dat niet aan de sporttechnische eigenschappen voldoet, kan worden gebruikt voor industriële toepassingen. Enkele bouwbedrijven hebben al interesse getoond.
“Door onze recyclaten dichtbij huis af te zetten, besparen we transportkosten en kunnen we onze ecologische voetafdruk verder verkleinen. Het past ook bij ons motto: lokaal denken en doen.”
Precies dit is ook de reden waarom Re-Match lid is geworden van OCT. “De duurzame missie van de coöperatie past goed bij ons bedrijf. We willen graag samenwerken met bedrijven uit de buurt en kennis en ervaring uitwisselen over circulair ondernemen.”
Zodra de nieuwe fabriek in Kellen open is kunnen OCT-leden dan ook rekenen op een uitnodiging om een kijkje te nemen in de nieuwste aanwinst op het industriepark.
www.re-match.com/nl

Neem een kijkje bij Re-Match https://www.youtube.com/watch?v=spKvnrphXI0